Science dergisi, yapay zekadan sağlığa, astronomiden arkeolojiye farklı alanları kapsayan bilimsel gelişmeleri derledi.
■ Buna göre, obezite ile mücadelede yeni ilaçların başarılı olduğu belirtiliyor. “Glukagon” benzeri peptid-1 (GLP-1) adı verilen bağırsak hormonunu taklit eden yeni ilaçların hafif yan etkilerle birlikte önemli kilo kaybına neden olduğu belirtiliyor. İlaçların kalp yetmezliği semptomları, kalp krizi ve felç riskini de azalttığı vurgulandı.
■ Keşiflerden ikincisi ise “Dünya’nın karbon pompası yavaşlıyor” başlığıyla yayımlandı. Makalede, küresel ısınmanın gelecekte başlaması beklenen bir etkisinin halihazırda görülmeye başlandığı vurgulandı. En önemli karbon yataklarından olan okyanusların, karbon tutma kapasitesinin azalarak küresel ısınmayı hızlandıracağı belirtiliyor.
■ Science’ın çığır açıcı bulduğu bir diğer gelişme de yapay zekanın hava durumu tahmini konusunda bugüne kadar görülen en iyi performansı göstermesi. GraphCast adlı yeni yapay zeka modeli, dünyanın en iyilerinden biri olan Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmini sisteminden daha iyi performans göstermişti.
■ Science dergisine göre, arkeoloji alanındaki en önemli gelişme ise insanların Amerika kıtasına ilk ayak bastığı tarihin düşünülenden en az 5 bin yıl kadar önce olduğunun bulunmasıydı.