Bin Yıllık Sekoya Ağacından Doğa Harikası Ev

1940’lı yıllarda, henüz sekoya ağaçlarını koruma altına alan yasaların yürürlüğe girmediği dönemde kesilen muazzam bir ağaçtan yapılan eşsiz yapı, Interstate 43 otoyolu üzerinde kalıcı bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet vermeyi hedefliyor. Yapının mevcut sahibi Dav Abdull, bu projeyle Kaliforniya’daki dev sekoya ormanlarını göremeyen insanlara bu doğal güzelliği yakından tanıtmayı amaçladığını ifade ediyor.

Dış görünüşüyle küçük bir ahşap evi andıran bu yapı, aslında dünyanın en yüksek ağaç türlerinden biri olan sekoyanın tek bir gövdesinin iç kısmının işlenmesiyle oluşturuldu. Yaklaşık 9 metre uzunluğunda, 2,4 metre genişliğinde ve 30 santimetre duvar kalınlığına sahip olan bu kompakt “mobil ev”, etkileyici bir iç mimari tasarıma sahip. İki işçinin bir yıl boyunca emek vererek tamamladığı bu evde, kızılçam mobilyalarla döşenmiş bir oturma odası, yemek alanı, mutfak, iki yatak odası ve bir banyo bulunuyor.

Kaydedilen belgelere göre, kulübenin yapıldığı orijinal sekoya ağacı yaklaşık 79 metre yüksekliğe ve tabanda 4,2 metre çapa sahipti. Evin inşa edildiği gövde parçasının, ağacın yerden yaklaşık 30 metre yükseklikten kesildiği bilgisi veriliyor. Kaliforniya ve Oregon kıyılarında doğal olarak yetişen bu asırlık devlerin koruma altında olması, tek parça gövdeden oyulan bu yapının günümüzde benzerinin yapılmasını imkansız kılmakta ve onu nadir bir popüler kültür ve mimari miras olarak ön plana çıkarmakta.