Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayı ile ilgili alınan ‘mutlak butlan’ kararıyla ilgili sert bir açıklama yaptı. Doğan, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, durumun sadece CHP’yi değil, Türkiye’nin genel demokrasi yapısını da etkilediğini dile getirdi.
“HALK İRADESİNE DESTEK VERİYORUZ”
Doğan, konuşmasında, “Ana muhalefet partisinin bu şekilde dizayn edilmesi, diğer siyasi partilerin iç işlerine de yargı eliyle müdahale edilebileceği anlamına gelir. Bu karar, Türkiye’nin demokratik geleceğini doğrudan tehdit eden bir müdahaledir. Bunu yalnızca CHP’nin iç meselesi olarak görmek hatalıdır. Mutlak butlan kararı, siyasetin yargı aracılığıyla şekillendirilmesi amacıyla yapılan bir siyasi baskı operasyonunun parçasıdır. Anayasa, seçimler ve siyasi partilerle ilgili özel düzenlemeleri içermektedir. Bu nedenle, mutlak butlan kararı hukuka aykırı bir siyasi karardır. DEM Parti olarak ilkemiz, demokrasiye yönelik saldırılara karşı halk iradesinin yanında yer almaktır. Mutlak butlan kararı, sadece bir partiyi değil, tüm demokrasiyi etkilediği için hepimizi yakından ilgilendirmektedir.” ifadelerini kullandı.
Doğan, bu durumun Abdullah Öcalan ile iktidar arasındaki müzakere sürecini de gölgelediğini ifade ederek, “Barış ve demokratik toplum sürecini tehdit eden adımlar olarak değerlendiriyoruz. Daha önce de benzer bir durumu 19 Mart’ta belirtmiştik. Yargı, siyasal alanın dizaynı veya muhalefetin şekillendirilmesi için bir araç olmamalıdır. Bu tür hukuk dışı ve anti-demokratik uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli.” dedi.
CHP’nin bu zorlu süreçten bölünmeden çıkmasının kritik olduğunu vurgulayan Doğan, “Türkiye’nin köklü siyasi partilerinden biri olan CHP’nin, bu zor günleri aşacak deneyime ve kurumsal kapasiteye sahip olduğunu düşünüyoruz. Muhalefet sadece demokrasinin var olduğu yerlerde vardır ve CHP’nin bu zor süreci başarıyla atlatacağına inanıyoruz. Mücadelemiz adil, özgür, eşit ve demokratik bir yaşam içindir. Bizim duruşumuz demokrasi yanlısıdır.” şeklinde konuştu.
“ÖZEL GÖRÜŞMELERİN YAPILMASI GEREKİYOR”
Doğan, mutlak butlan kararı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile iletişim kurup kurmayacaklarına yönelik bir soruya, “Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Bazı önemli kararların onların tarafından alınması gerekiyor. Sonuç ne olacak göreceğiz. Beklentimiz, muhalefet partilerinin parçalanmadan birlikte durmasıdır. Zor günleri birlikte atlatmayı umuyoruz. Öncelikle kendi aralarında görüşmelerini netleştirsinler, ardından biz de açıklamalarımızı yapacağız.” yanıtını verdi.
Ayrıca, partinin eş genel başkanlarının CHP lideri Özgür Özel ile dayanışma ziyaretinde bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya, “Programımız uygun olursa değerlendirilecektir.” açıklamasında bulundu.