Boy kısalığı tedavi edilebilir mi? Uzmanı yanıtladı

Çocuklarda Boy Kısalığı ve Doğru Tanı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, çocuklarda kısa boyu doğru tanımlamak için boy ölçümünün doğru yapıldığının önemine dikkat çekti.

Çıplak ayakla uygun pozisyonda ölçüm yapılmasını vurgulayan Karagüzel, büyüme çağındaki çocukların boyunun yaşa, cinsiyete ve etnik kökene göre farklılık gösterebileceğini belirtti.

Karagüzel, kısa boylu çocuklara erken müdahale edebilmek için yaş ve cinsiyete göre hazırlanmış büyüme eğrilerinin kullanılmasının gerekliliğine değindi.

Boyu kısa olan bazı çocukların normal boyda olduğu durumların da bulunduğunu belirten Karagüzel, düzenli büyüme kontrolü yapılması gerektiğini vurguladı.

“Sağlıklı Beslenme, Uyku Düzeni ve Egzersiz Önemli”

Büyümenin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersizin büyük önem taşıdığını ifade eden Karagüzel, genetik faktörlerin yanı sıra stresin de büyümeyi etkileyebileceğini belirtti.

Karagüzel, boy kısalığının bazen kronik hastalıkların bir belirtisi olabileceğine işaret ederek, bu durumda sistemik muayenelerin yapılması gerektiğini aktardı.

Çocuklarda boy kısalığıyla ilişkili olabilecek çeşitli hastalıklara da değinen Karagüzel, bu durumun tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı