Büyük merkez bankalarının mart ayı faiz kararları

Dünya genelinde ABD’nin korumacı ticaret tutumunun etkilerine yönelik belirsizliklerin yanı sıra enflasyon ve resesyon ikilemi de ekonomilerin ana gündem maddelerinden olmayı sürdürüyor.

Merkez bankaları enflasyonla mücadelelerini sürdürürken değişebilecek ticaret stratejileri başta olmak üzere küresel ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle temkinli davranmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki ABD’nin korumacı ticaret politikasının enflasyonist baskıları güçlendirebileceği ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler diğer büyük ekonomilerin kararları üzerinde etkili oluyor.

MART AYI FAİZ KARARLARI

Mart ayında Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Rusya Merkez Bankası (CBR), Çekya Merkez Bankası, Macaristan Merkez Bankası (MNB), Polonya Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası (Riksbank) ve Norveç Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı.

Kanada Merkez Bankası (BoC), İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise faiz indirimine gitti.

FED SABİT TUTTU

Fed, mart ayında politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu.

Bankanın federal fon oranına ilişkin tahminlerini değiştirmemesi, bu yıl 2 faiz indirimi yapma olasılığının devam ettiğini ortaya koydu.

Para politikası karar metninde, “Ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik arttı” ifadesine yer verilirken, bu yıla dair enflasyon tahmini yukarı yönlü, büyüme tahmini aşağı yönlü revize edildi. Banka, bilanço küçültme hızının yavaşlatılacağını da bildirdi.

Açıklamada, işsizlik oranının son aylarda düşük bir seviyede istikrar kazandığı ve iş gücü piyasası koşullarının güçlü kalmaya devam ettiği aktarılarak, enflasyonun bir miktar yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Fed Başkanı Jerome Powell ise düzenlediği basın toplantısında, tarifelerin enflasyonun düşürülmesinde ilerleme kaydedilmesini geciktirebileceğini ifade etti.

İNGİLTERE KARARI

İngiltere tarafında BoE de politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak sabit bıraktı.

BoE’den yapılan açıklamada, BoE Başkanı Andrew Bailey dahil olmak üzere 8 üyenin politika faizini yüzde 4,5’te sabit tutma, bir üyenin de yüzde 4,25’e düşürme yönünde görüş bildirdiği belirtildi.

Son iki yıldaki dezenflasyon sürecinde önemli aşama kaydedildiği ifade edilen açıklamada, bu ilerlemenin kurulun, kalıcı enflasyonist baskıları azaltmaya devam etmek için politika faizini kısıtlayıcı seviyede tutarken politika kısıtlamasını kademeli şekilde gevşetmesine izin verdiği aktarıldı.

KANADA VE İSVİÇRE PARASAL GEVŞEMEYİ SÜRDÜRDÜ

Kanada’da BoC ise mart ayında politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 2,75’e çekti.

Bankadan para politikası kararına ilişkin yapılan açıklamada, ekonomik görünümün hızla değişen politika ortamı nedeniyle alışılmadık derecede yüksek belirsizliğe maruz kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, “Artan ticari gerilimler ve ABD tarafından uygulanan tarifeler, Kanada’da ekonomik faaliyetlerin hızını yavaşlatacak ve enflasyonist baskıları artıracaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kanada ekonomisinin büyümesinin 2025’in ilk çeyreğinde “ticaret çatışmasının” etkisiyle yavaşlamasının beklendiği belirtilen açıklamada, son anketlerin tüketici güveninde keskin bir düşüşe ve şirketlerin yatırımlarını ertelemesi veya iptal etmesi nedeniyle iş harcamalarındaki yavaşlamaya işaret ettiği ifade edildi.

Banka, ABD’nin sürekli değişen tarife tehditlerinin yarattığı yaygın belirsizliğin tüketicilerin harcama planları ile işletmelerin işe alım ve yatırım planlarını sınırladığını vurguladı.

İsviçre’de SNB de politika faizini, tahminlere paralel olarak 25 baz puan indirdi.

SNB’den yapılan açıklamada, enflasyon görünümün yakından izlendiği belirtilerek, “Yapılan faiz ayarlamasıyla SNB, düşük enflasyonist baskı ve enflasyona yönelik riskler göz önüne alındığında parasal koşulların uygun kalmasını sağlamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Söz konusu faiz indirimi, Mart 2024’ten bu yana bankanın beşinci indirim kararı oldu.

TÜRKİYE’DE FAİZ KARARI

Yurtiçinde ise TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), mart ayında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 42,50’ye çekti.

TCMB’den faiz oranına ilişkin yapılan duyuruda, enflasyonun ana eğiliminin ocak ayındaki artış sonrasında şubat ayında gerilediği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu dönemde temel mal enflasyonu görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır. Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima etmektedir.”

Duyuruda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği belirtilerek, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirdiği aktarıldı.

TCMB’nin bir sonraki faiz kararı ise 17 Nisan 2025 Perşembe günü açıklanacak.

 

Related Posts

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Araç sahiplerine rekor ceza kesilecek! Son gün bugün

Vergi mükellefleri için zorunlu olan akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgisinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesini sağlayan UTTS için bugün son gün. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve akaryakıt …

Ünlü ekonomistten çarpıcı uyarı: ‘Bir iki ay altın…’

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, bu hafta piyasalarda CHP davası ve enflasyon verisinin yön belirleyeceğini söyledi. Eryılmaz, altın fiyatlarında kısa vadede baskının devam edeceğine dikkat çekti.

Benzin ve motorine dev zam geliyor

Brent petrol fiyatlarının 66 dolara kadar gerilemesine rağmen geçtiğimiz haftayı 1,14 TL’lik motorin zammı ile kapatan akaryakıt grubu, 3 Temmuz’da kesinleşecek ÜFE verisinin ardından yeniden zamlanacak. Cuma gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin ve benzinin litre fiyatına 2 TL’lik ÖTV zammı yapılması beklenirken, LPG fiyatlarında da artışa gidilecek.