Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Ani Kardiyak Ölüm Riskleri ve Önlemleri

Son yıllarda artan oranlarla karşımıza çıkan ani kardiyak ölüm hakkında bilgi veren Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun sebeplerini, yaş gruplarına göre değişen riskleri ve alınabilecek önlemleri paylaştı.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kardiyak ölüm nedenlerinin yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta risk oluşturabileceğine dikkat çekti. 35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıklarının, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizinin öne çıktığını söyledi. Dünya genelinde erişkinler arasında görülme sıklığının binde 1-2 arasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özveren, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşması ve farkındalığın artmasıyla bu konunun daha fazla önem kazandığını belirtti.

Bu Belirtilere Dikkat: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor

Sayıların artışının farkındalığın yükselmesi ve sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla ilişkilendirildiğini belirten Prof. Dr. Özveren, özellikle göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı, efor sonrası bayılma gibi belirtilerde dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Açıklanamayan bayılma atakları ve ani kalp ölümü öyküsü olan ailelerde, bu belirtilerin ciddi uyarı işaretleri olduğunu vurguladı.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmalarının önemine değinen Prof. Dr. Özveren, ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara kullananlar, hipertansiyon veya diyabet hastalarının mutlaka yıllık check-up yaptırmaları gerektiğini belirtti. Özellikle 35 yaş üstü risk grubundakilerde yapılan kontrollerin hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

“Tomografik Anjiyografi ile 35 Yaş Üstü Ani Ölümleri Öngörmek Mümkün”

Son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin, belirli risk gruplarında kalp damar sağlığının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir seçenek haline geldiğini aktaran Prof. Dr. Özveren, özellikle hipertansiyonu, diyabeti olan veya erken yaşta kalp krizi öyküsü bulunan kişilerde bu yöntemin yüksek doğrulukla tespitler yapabildiğini söyledi. Ancak herkes için rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi ve sadece gerekli durumlarda uygulanması gerektiğini belirtti.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Enerji İçeceklerinden Uzak Durmalı”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini ve çarpıntı ataklarını tetikleyebileceğini belirtti. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca soğuk havalarda yoğun egzersiz yapılmasını, özellikle yemek sonrası egzersiz yapılmasını önermediğini de ekledi.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi sırasında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, hastanın bilinci yoksa düz bir zemine yatırılarak solunumu ve nabzının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Nabızın olmaması durumunda hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması ve 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguladı. Toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.