Bursa Büyükşehir Belediyesi, iki yıl evvel Yalın Belediyecilik idare modelini başlattı.
Başlatılan projede 196 milyon liralık tasarruf sağlandı.
Belediyeden bahse ait yapılan açıklamada, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yalın belediyecilik uygulamalarıyla toplamda 196 milyon TL’lik tasarruf sağlandı ve elde edilen kaynak yeniden Bursalılar için hizmete dönüştü.” denildi.
Yalın Belediyecilik idare modelinde alınan ara, düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin farklı ünitelerinde çalışan çalışanın, ünitelerindeki yalın uygulamaları anlattığı toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, belediyeciliğin doğumdan mevte kadar hayatın her alanına temas ettiğini, gereksinimlerin sonsuz lakin eldeki kaynakların sonlu olduğunu söyledi.
Belediyeler ortasında bir birinci: Yalın belediyecilik
Vatandaş memnuniyetini artırırken, öbür taraftan tasarruf yoluyla kaynak üretme manasında radikal uygulama olarak Türkiye’deki belediyeler ortasında birinci sefer yalın belediyecilik sistemine geçtiklerini lisana getiren Lider Aktaş, “Bu süreç devirlik değil, daima güzelleştirme var ve devamlı takip edilmesi gereken bir süreç. Münasebetiyle bunun kurum kültürü haline dönüşmesi gerekiyor. Bu kentte ne yaptığımız kadar nasıl yaptığımız da çok kıymetli. Farklı lokasyonlarda, karmaşık işlerde çok sayıda işçi ve 600’e yakın şantiyemiz var. Yani bu karmaşayı yönetmek de önemli vakit ve maliyet gerektiriyor. Tıpkı vakitte hizmet sunduğumuz herkesi de mutlu ve memnun etmek üzere temel görevimiz var” diye konuştu.
“Tıkır tıkır bir makine üzere çalışan sisteme dönüşmek üzere bir sıkıntımız var”
Türkiye’de en büyük 500 firmanın büyük çoğunluğunda yalın idare modelinin uygulandığına lakin bunun kamuda uygulanmasının epey güç olduğuna dikkat çeken Lider Aktaş, “Tabii buna direnç gösterenler de olabiliyor. Bu türlü gelmiş bu türlü sarfiyat mantığı üzere, maalesef kamuda da özel kesimde de çok ancak çok zahmetli mantık var. Bunu değiştirmek lazım. Değişim ve dönüşüm, hayatın kaçınılmaz gerçeği. İnancımıza ve kültürümüze nazaran ‘iki günü bir olan ziyandadır’. Kullandığımız kaynaklarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunu 7 gün 24 saat, 365 gün sürdürebilir hale getirip, tıkır tıkır bir makine üzere çalışan sisteme dönüşmek üzere kederimiz var. Bursa ölçeğinde kaynakları en verimli biçimde kullanıp, bu hoş kentin hizmetine sunmanın kaygısındayız. Daima bir arada bu kadim kente sahip çıkmak, geliştirmek üzere bir zorunluluğumuz var. Fakat her şeyden öte bize miras kalan bu hoş kenti daha hoş formda geleceğe bırakmak, en büyük mutluluğumuz ve sorumluluğumuz olacaktır” biçiminde konuştu.
Yalın Enstitü Lideri Yalçın İpbüken ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’ndeki uygulamaya yönelik ayrıntılı bir belgeyi toplantı öncesi Lider Aktaş’a sunduğunu hatırlattı.
“Birçok toplantıya gidiyorum, gördüğüm en uygun yerlerden biri burası”
İpbüken, “Bu paylaşım toplantısı kanaatlerimi daha da kuvvetlendirdi. Yani verdiğim evrakın içerisinde abartısız olarak burada yapılan faaliyetin dünya standartlarında ve ölçeğinde olduğunu söylüyordum. Artık eminim. Yani elimde göstergeler vardı, örnekler vardı, kanaatler vardı. Artık gördüğüm, değişikliklerden sonra burada gerçekten çok örnek şeyler oluyor. Belediyecilik doğumdan vefata kadar beşere hizmeti temel alan bir tertip. Bu klasik ve tipik kamu kesimi değil. 21’inci yüzyılın karışık ortamı içerisinde ‘insanın yalnızlıklarını gidermek bakımından’ belediyeciliğin ülkemiz ve dünya ortamında kıymeti her geçen gün artıyor. Yalın idareyle ilgili birçok paylaşım toplantısına gidiyorum. Gördüğüm en uygun yerlerden biri burası. O yüzden farkına varın ve daha güzelini yapın” tabirlerini kullandı.
DHA’nın aktardığına nazaran Lider Aktaş, konuşmasının sonunda yalın belediyecilik sisteminin şahsen içinde olan tüm çalışana teşekkür etti.