CHP’li Tanal’dan ‘Dünya İklim Günü’nde ‘Kanal İstanbul’ eleştirisi

CHP’li Milletvekili Mahmut Tanal’dan İklim Krizi Açıklaması

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, 15 Mayıs Dünya İklim Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha da ağırlaştığına dikkat çekti.

Tanal, ”Aşırı yağışlar, dolu, orman yangınları, kuraklık… İklim krizi artık istisnai bir durum değil, hayatın gerçeği haline geldi. Bu tablo, doğayla uyumlu bir yaşam ve üretim biçimine geçmenin zorunluluğunu ortaya koyuyor” dedi.

İklim kriziyle mücadelede bireysel önlemlerin yetersiz kaldığını, küresel ölçekte ortak bir dayanışma gerektiğini vurgulayan Tanal, ”Bugün, ülkemizin hemen her yerindeki akarsular ve dereler, saray iktidarı tarafından HES projeleri için satıldı. Defalarca değiştirilen Maden Yasası ile yabancı ve yerli şirketlere maden arama ve işletme ruhsatı verildi. Akbelen’den Kazdağları’na; İliç’ten Cerattepe’ye hemen her yerde ekolojik tahribatın yüksek olduğu büyük bir fotoğraf ortaya çıktı. Şimdi de başta İstanbul’un doğası için büyük yıkıma neden olacak Kanal İstanbul’da ısrar ediyorlar! Bir kez daha Kanal İstanbul’dan vazgeçilmesi çağrısını yapıyoruz. Bilime kulak verin; Kanal İstanbul’dan vazgeçin. Çünkü Kanal İstanbul’da ısrar, ölüm demektir. Daha önce söyledik; Kanal İstanbul’a yapılacak yatırımın bedeli tam 100 milyar dolar. Bu parayla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bitirilir; resmi kayıtlara göre sayıları 300 bini bulan Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçilerinin güvencesiz çalışmasının önüne geçilir. Tarım politikaları iyileştirilir ve gıda ithalatına son verilir.

İklim krizi, sadece çevre felaketlerine neden olmuyor. Gıda krizi, sağlık sorunları, geçim problemleri gibi birçok toplumsal başlıkla doğrudan bağlantılı. Bu nedenle artık çevre dostu, sürdürülebilir politikaları güçlendirmekten başka çaremiz yok.

Bugün ülkemizin dört bir yanındaki akarsular ve dereler HES projelerine kurban edildi. Ormanlar, maden sahalarına açıldı. Şimdi de Kanal İstanbul gibi bir doğa katliamında ısrar ediliyor. Bu projeye ayrılacak 100 milyar dolarlık kaynakla GAP tamamlanabilir, Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçilerinin güvencesiz çalışması sona erdirilebilir, tarım politikaları iyileştirilerek gıda ithalatına son verilebilir. Bilimsel veriler açık; Kanal İstanbul, su kaynaklarını, tarım arazilerini, ekosistemi yok edecek bir projedir.”

CHP’li Mahmut Tanal, enerji verimliliği, karbon salımının azaltılması, fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi ve doğa dostu ulaşım modellerinin yaygınlaştırılmasının önemin işaret ederek, ”Sürdürülebilir tarım ve yaşam uygulamalarını hayata geçirmeliyiz. Bugün alacağımız önlemler, geleceğimizin teminatı olacaktır” ifadesini kullandı.

Related Posts

Yemen’deki Husiler’den saldırı: İsrail’de sirenler çalıyor

Yemen’deki Husiler’den saldırı: İsrail’de sirenler çalıyor

Gutsul: Moldovalı yetkililer halkı cezalandırmak için beni hapse atmak istiyor

Gagauz Özerk Bölgesi Başkanı Gutsul, Moldovalı yetkililerin halkı cezalandırmak için kendisini hapse atmak istediklerini belirtti.

Mansur Yavaş: Adaletin terazisini yeniden kurmaya ant içtik

Mansur Yavaş, Demokrasi ve Adaletin 100. Kara Gününde “100 KARASI” Toplantısı’na mesaj yayımladı.

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Trump’ın hayali gerçek oluyor: O adaya göz dikmişti

Donald Trump’ın ABD’ye katmak için gözünü diktiği Grönland’a dair şaşırtıcı bir hamle yapıldı. ABD’lilerin kutup hayali gerçek oluyor.

Aç ve bitap ölümü bekliyor

İsrail’in Gazze’deki ablukasının kurbanlarından biri 22 aylık Şam Kıdeyh. Bir ay önce saldırıda babasını kaybeden minik Şam, Han Yunus’taki bir çadırda “akut yetersiz beslenme”yle mücadele ediyor. Sağlık sistemi çöktüğü için tedavi olamıyor, sınırlar kapalı olduğu için gıdaya ulaşamıyor. Tıpkı Gazze’deki binlerce çocuk gibi…