Geçmişte, yaşadığınız yerde hangi dinozorlar yaşıyordu?

Dünya Tarihinin İzinde: Etkileşimli Harita ile Geçmişe Yolculuk

Dünya’nın geçmişine dönüş yapmak artık daha kolay hale geldi. Yepyeni bir etkileşimli harita, milyonlarca yıl içinde kıtaların nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. Bu harita sayesinde, yaşadığınız yerin antik çağlardaki konumunu keşfedebilir ve yakın geçmişte hangi tarih öncesi canlıların bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

Son 750 milyon yıl boyunca, tektonik plakaların hareketleriyle gezegenin yüzeyi sürekli değişti. Kıtalar bir araya gelip devasa süper kıtalar oluşturdu, sonra ayrılarak bugünkü şekillerini aldı. Okyanuslar açıldı, kapandı, kara parçaları değişik iklim kuşaklarından diğerlerine sürüklendi ve Dünya üzerindeki yaşam koşulları radikal şekilde değişti.

Zamanda Yolculuk: Dinozorlar Çağına Doğru

İnteraktif harita, Kaliforniyalı paleontolog Ian Webster tarafından tasarlandı ve geçmişte yaşadığınız bölgenin detaylı bir şekilde nasıl göründüğünü görselleştiriyor. Kullanıcılar, şehirlerini girerek jeolojik zaman içinde nasıl hareket ettiğini keşfedebilirler.

Harita, varsayılan olarak 240 milyon yıl öncesine, yani Orta Triyas dönemine ayarlanmış durumda. Bu dönemde, kıtalar hala dev süper kıta Pangaea’da birleşmiş durumdaydı ve dinozorlar, memeliler ve kuşların ilk izleri görülmeye başlanmıştı.

Haritanın İşleyişi

Bu interaktif platform, kullanıcıların yaşadıkları bölgenin tarihi değişimlerini keşfetmelerine olanak tanıyor. Harita üzerinden:

  • Şehrinizin milyonlarca yıl içindeki hareketini,
  • Su altında mı, ekvatora yakın mı yoksa kutuplara mı sürüklendiğini,
  • Geçmişte hangi canlıların yaşadığına dair bilimsel tahminleri görebilirsiniz.

Bu harita, sadece geçmişte yaşadığınız yerin izlerini sürmek için değil, aynı zamanda coğrafya ve tarih meraklıları için de büyük bir öğrenme fırsatı sunuyor. Dünya’nın jeolojik evrimine ilgi duyanlar için bu tür interaktif araçlar, geçmişin sırlarını çözmede önemli bir rol oynuyor.

Related Posts

Arm mimarisi 40 yaşında: Günümüze kadar 250 milyar çipte yer aldı!

1978’te, Chris Curry ve Hermann Hauser, İngiltere Cambridge’de son derece mütevazi bir girişim olan Acorn Computers’ı kurdu. Şirket daha sonra, her sınıfta bir bilgisayar bulunması gerektiği öngörülen bir Birleşik Krallık hükümet girişiminin …

Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Bilim insanları proje kapsamında güneş ışığıyla birlikte yeryüzünün sıcaklığını da azaltmaya çalışacak.

Google Gemini, Android Auto ve Wear OS’a geliyor!

Google, yapay zeka dönüşümünü hız kesmeden sürdürüyor. Yapılan resmi açıklamaya göre, Google Gemini çok yakında Android Auto ve Wear OS platformlarında da aktif olarak kullanılmaya başlayacak. Google Gemini, Android Auto ve Wear OS için sunulacak …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

TSMC, 24 yeni fabrika inşa edecek! Dev yatırım

Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC, yapay zeka sektöründeki artan çip talebine yanıt vermek amacıyla dünya genelinde 24 yeni fabrika inşa ediyor. Şirket; bu tesisleri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Japonya ve Çin gibi çeşitli bölgelerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir