Korozyon ve Deprem Riskleri: Doğu Karadeniz’deki Yapılar Tehlikede

KTÜ DE-YAS Müdürü: Yapıların Çökmesinde Korozyon Etken

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekerek, yapıların korozyon nedeniyle zayıfladığını söyledi. Nemli yer ve bodrum katlarında korozyonun çok fazla etkili olduğuna işaret eden Altunışık, beton içinde bulunan yapıların eridiği zaman olası bir felaketin habercisi olabileceğini belirtti. Bazı durumlarda bir binanın hiçbir sebep olmaksızın kendiliğinden çökebileceğine dikkat çeken Altunışık, Doğu Karadeniz’de yaşanan doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskinin bölge için önemli bir mesele olduğunu vurguladı.

DE-YAS Bilim İnsanları Yapıları İncelemeye Devam Ediyor

Doğu Karadeniz’deki sismik hareketlilikle birlikte korozyon nedeniyle zayıflayan yapıların incelendiğini belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalarında özellikle dolgu sahalarında korozyonun yapılar için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Zorundayız

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu vurgulayarak, Doğu Karadeniz’de artan titreşimleri takip ettiklerini ve bölgedeki yapıları yakından incelediklerini belirtti. Depremin her an her yerde olabileceğini hatırlatan Altunışık, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar Risk Altında

Özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını kaydeden Altunışık, kötü zemin üzerine inşa edilen yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu belirtti. Korozyonun bölgede önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Altunışık, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında korozyonun etkisinin daha fazla olduğunu söyledi. Altunışık’a göre, korozyon olası bir felaketin habercisi olabilir.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirleniyor

Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, bölgedeki eski yapıların risk taşıdığını belirtti. 1 yıldır sürdürülen çalışma ile Trabzon’da yapı stoku belirlenmeye çalışılıyor. 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarının başlatılacağını belirten Altunışık, bu çalışmanın diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

Erdoğan’dan Aliyev ve El Sudani ile yoğun diplomasi trafiği…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Irak Başbakanı El Sudani ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde “Terörsüz Türkiye” süreci, Güney Kafkasya’da barış, bölgesel güvenlik ve ekonomik iş birliği konuları ele alındı.

Avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğuna itiraz reddedildi; İmamoğlu’ndan tepki geldi: Delil yok, suç yok!

Avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğuna itiraz reddedildi; İmamoğlu’ndan tepki geldi: Delil yok, suç yok!

Çanakkale’de ciğerlerimiz sigara izmaritiyle yanmış!

Çanakkale’deki orman yangınının çıkış nedeninin yere atılan sigara izmariti olduğu ortaya çıktı. İki kişi gözaltında.

İran’da çatışma: Emniyet ile silahlı grup karşı karşıya geldi

İran’ın güneydoğusunda yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada bir kişinin öldüğü, 4’ü polis 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı için harekete geçtiler: CHP İl Örgütü’nden suç duyurusu

CHP Samsun İl Örgütü, Cumhuriyet’in ilanı için “kanlı darbe” diyen eski AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Zehir taciri aileye idam cezası gündemde

Malezya, Pasir Mas’ta salon ve restoran işletmeciliği yapan “Yuyu” lakaplı Nur Ayu Fatihah Zaudi, eşi ve üç aile üyesi, 20 kilogramdan fazla metamfetamin, yani bilinen adıyla pil kuda, dağıtmak suçundan mahkemeye çıkarıldı. Zanlılar, üç ayrı adreste …