Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Doğru Et Pişirme Yöntemleri ve Beslenme Önerileri

Sağlıklı bir şekilde et pişirmenin püf noktaları

Kırmızı et tüketmek doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan uzmanlar etleri sebzelerle pişirmeyi öneriyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yağlı kısımların ayrılmasına rağmen kırmızı etteki yağ oranının %20 olduğuna dikkat çekiyor. Kronik hastalıklar için yağsız ya da az yağlı etler tercih edilirken etlerin haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, etlerin E ve C vitamini içermediğini belirten Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mangal keyfini sağlıklı hale getirin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Arslansoyu, etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor. Etlerin harlı ateşte değil, yavaş ve düşük ateşte pişirilmesi gerektiğini vurgulayan diyetisyen, bu sayede kanserojen maddelerin oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu söylüyor.

Marine edilmiş etler tercih edin!

Baharat ve otlarla marine edilen etlerin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin pişirme öncesi hazırlanmasının önemini vurguluyor. Etlerin mangalda pişirilmeden önce marinasyon işleminden geçirilmesi gerektiğini belirten Arslansoyu, pişirme sonrası açığa çıkan maddelerin kanserojen olabileceğini aktarıyor. Ayrıca, mangal ve ızgaraların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini hatırlatan diyetisyen, bu sayede oluşan zararlı maddelerin bir sonraki kullanımda etlere bulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

Etleri dinlendirerek tüketin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesim öncesi ve sonrası uyulması gereken hijyen kurallarına dikkat çekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini aktarıyor. Etlerin kesildikten sonra belirli sürelerle dinlendirilmesinin önemine vurgu yapan diyetisyen, etlerin doğru şekilde saklanması gerektiğini söylüyor. Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun şekilde buzdolabında saklanması ve dondurulması gerektiğini öneriyor.

Bayram günü için beslenme önerileri:

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şekerli tatlılar yerine süt ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını sebze ve salatalardan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına ziyaretlere gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…