Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

Kendilerini ‘General’ olarak tanıtıp, 18 milyon lira dolandırdılar

Şanlıurfa merkezli 5 ilde, nitelikli dolandırıcılık yapan organize suç örgütüne yönelik operasyonda 7 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 4’ü tutuklandı.

Çifte standart iddiası: Netanyahu neden terör listesinde değil?

– “Neden eylemci bir grubu terör örgütü listesine alıyorsunuz da Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı bulunan Binyamin Netanyahu’yu almıyorsunuz?” Yusuf, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve Filistin destekçisi …

İsrail Batı Şeria’daki çiftçilere bir ayda 415 kez saldırdı

Filistin yönetimine bağlı Medya Ofisi tarafından Tarım Bakanlığı ve Filistin Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerlerine Karşı Direniş Komisyonu işbirliğinde ortak bir rapor yayımlandı. Raporda, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerce …

İran: ABD’nin uluslararası hukuka aykırı saldırısına uğrayan nükleer tesislerde sızıntı yok

İran: ABD’nin uluslararası hukuka aykırı saldırısına uğrayan nükleer tesislerde sızıntı yok

Erdoğan’ın erken seçim planı ortaya çıktı! 30 Haziran’a kilitlendi

CHP erken seçim için bastırıyor AKP ısrarla 2028’i işaret ediyor. Erken seçim olmadığı takdirde anayasaya göre Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olamıyor. PİAR Araştırma sahibi Kadir Atalay, Erdoğan’ın erken seçim planına dair önemli ipuçları verdi.

Rusya ve Ukrayna’dan peş peşe açıklamalar

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Zaporijya yerleşim birimini ele geçirdiklerini bildirdi. Bakanlık, Ukrayna’nın askeri havalimanı altyapısı ile yakıt ve enerji tesisine yönelik yüksek hassasiyetli silah ve insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlediklerini duyurdu. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, us ordusunun tüm cephe hattı boyunca her gün yaklaşık 200 saldırı düzenlediğini belirterek, “Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var.” ifadesini kullandı.