Merkez Bankası: Enflasyon 0,5 puan Ramazan’dan dolayı arttı

Merkez Bankası: Ramazan Ayının Fiyatlara Etkisi Analiz Edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ramazan ayının fiyatlar üzerindeki etkisine ilişkin önemli bir değerlendirme yayımladı. Merkez Bankası çalışanlarının analizlerine yer verilen “Merkez’in Güncesi” blogunda, 2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona doğrudan etkisinin gıda fiyatları üzerinden yaklaşık 0,5 puan olduğu belirtildi.

Analizde, Ramazan ayının özellikle işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde belirgin bir baskı oluşturduğuna vurgu yapıldı. Şubat ve mart aylarını içine alan dönemde, işlenmemiş gıda enflasyonuna Ramazan’ın sırasıyla 1,16 ve 3,53 puanlık yukarı yönlü etkisinin olduğu ifade edildi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki enflasyona ise aynı dönemlerde 0,75 ve 1,09 puanlık artışın yansıdığı belirtildi.

TCMB’nin analizinde, “2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisini yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplıyoruz” ifadesi yer aldı. Bu tür dönemsel etkilerin, fiyat istikrarının sağlanmasında dikkatle izlenmesi gerektiği de vurgulandı.

Related Posts

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir