MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM Başkanı Recep Ergül: Telif Haklarındaki Düzenlemeler Genişliyor

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, telif hakları konusundaki güncellemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ergül, “Biz dijital alana odaklandık ve bu alandaki eksikleri giderdik. Şimdi sıra düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerde” diyerek telif hakkı kapsamının genişlediğini ifade etti.

Halka Açık İşletmelerde Müzikte Telif Uygulaması

Ergül, düğün salonları, mağazalar, kuaförler, restoranlar gibi halka açık yerlerde müzik yayını yapılması durumunda artık telif hakkı ödenmesi gerektiğini vurguladı. Bu düzenlemenin, müzik eserlerinin doğru kullanımı ve sanatçıların emeğinin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Recep Ergül, 1951’de yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hala geçerli olduğunu ve MESAM’ın yaklaşık 30 bin eser sahibinin haklarını koruduğunu aktardı. Ergül, kurumlarının müzik kullanılan her alandan telif toplamayı amaçladığını ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğumuzu” açıkladı.

Ticari İşletmelerde Müzik Kullanımı Denetlenecek

Ergül, düğün salonları, kafeler, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerin telif ödeme yükümlülüğüne sahip olduğunu belirtti. Bu durumun aslında 74 yıl önce kanunla güvence altına alındığını ve sürecin öncelikle dijital ve yayın kuruluşlarına verildiğini söyledi. Artık diğer işletmelere sıranın geldiğini belirtti.

Ergül, söz konusu işletmelerden “30 senedir neredeydiniz?” gibi tepkiler aldıklarını ancak son 4 yılda teşkilatlanarak daha aktif hale geldiklerini aktardı.

Toplanan Telifler Sanatçılara Aktarılacak

MESAM’ın diğer meslek birlikleriyle federasyon çatısı altında birleştiğinin altını çizen Ergül, bireysel kullanımlarda telif alınmadığını fakat işletmelerin durumunun farklı olduğunu vurguladı. Yerlerin müzik merkezli olduğunu belirterek tarifelerin buna göre değiştiğini, örneğin düğün salonlarında ücretlerin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ergül, elde edilen gelirlerin kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğunu belirterek Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine gelir aktardıklarını açıkladı. Ayrıca müzik yayını yapmayan işletmelerden herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtti.

Digital platformlardan gelen telif ücretlerinin daha organize bir şekilde işlendiğini, fiziksel işletmelerden alınan teliflerin puanlama sistemine göre paylaştırıldığını açıklayan Ergül, bu sistemin dünya genelinde uzun süredir kullanıldığını belirtti.

Ergül, alınan telif ücretlerinin işletmecileri veya müşterileri zor durumda bırakmayacak düzeyde olduğunu vurgulayarak sanatçılara destek olma hedeflerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.