Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye Ekonomisinde Son Durum: Mehmet Şimşek Ekonomi Yönetimine Getirildi

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi bir krizle karşı karşıya. Ekonomideki olumsuz gidişat artık görmezden gelinemeyecek kadar açık hale geldi ve iktidarın kendi tabanından da rahatsızlıklar artmaya başladı. Bu durum üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Mehmet Şimşek’i ekonomi yönetimine geri getirdi.

Şimşek, 2023’ün başında tekrar koltuğuna oturduğunda, siyasi gerilimin doğrudan ekonomik göstergelere etkisini azaltmak için yoğun bir çaba sarf etti. Parasal politikaları yöneten Şimşek, siyasi gerilimi azaltmak amacıyla, 19 Mart’tan sonra daha sıkı tedbirler almaya başladı. Vergi politikalarını sertleştireceğini belirten Şimşek, bu tutumuyla dikkat çekmişti. Ancak Türkiye Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıkoğlu, vergilere karşı tepkisini dile getirmişti.

İş dünyası son iki yıldır, fiyat rekabeti avantajının azaldığı ve karlılığın düştüğü konusunda şikayetlerini dile getiriyordu. İktidardan gelen tepkiler arasında dikkat çekici bir şekilde Hisarcıkoğlu gibi iktidara yakın bir ismin de bu endişelere katıldığı görülüyor.

Ekonomideki kötü tabloya ilişkin eleştirilerden biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den geldi. Gültepe, sanayi ihracatındaki olumsuz gidişatı net verilerle açıkladı. Türkiye’nin giderek pahalı bir ülke haline geldiğini söyleyen Gültepe, maliyet ve enflasyon artışının firmaları zorladığını ifade etti.

Gültepe’nin açıklamaları şu şekilde devam etti: “Türkiye pahalı hale geldi. Firmalar, maliyet ve enflasyon artışını fiyatlandırma konusunda çok zorlanıyor. Sektörler küçülüyor. İlk kez ihracat yapan firma sayımız 1800’leri görmüştü. Nisan ayında 980’e düştü. Bu şekilde giderse belki bir sene sonra 800, 700 rakamına kadar düşecek. İhracat artık firmaları heveslendirmiyor. Firmalar oyuna giremiyor. Bunun sebebi de küçülerek mevcudu korumaya çalışmaları. İhracatı yeniden heveslendirmek lazım. Yapılması gereken tek şey ihracata sarılmak.”

Gültepe’nin vurguladığı nokta şuydu: “Bu ülkede yüzde 70-80 enflasyon varken de çalıştık. Enflasyon şimdi yüzde 40 seviyelerinde kilitlendi. Ancak sanayi kan kaybediyor.” İhracattaki olumsuz tablo, Gültepe’nin açıklamalarıyla daha da netleşiyor: “4-5 sektörün güçlü artış sağlaması nisan ayındaki büyümeye etki etti. Artış sağladık ama önceki yılın nisan ayına göre iki gün de fazla çalıştık.”

Gültepe, Türkiye’de fiyat artışlarının müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hazır giyim sektörü örneğinde olduğu gibi, sektörlerin küçüldüğünü ve bazılarının kapandığını gözlemlediklerini paylaştı.

Related Posts

Sivas’ta çıkarılıyor: Avrupa, Asya ve Orta Doğu’ya satılıyor! Çok tutulan nadir bir mermer, biraz lüks ve pahalı

Sıcak Çermik bölgesinden çıkarılan oniks mermeri, blok ve işlenmiş olarak lüks inşaat projeleri ile zemin ve duvar döşemelerinde kullanılıyor. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Zeki Özdemir, sarı travertenin Türkiye’de Sivas’a mal olmuş …

Eurosu olan üzülecek!

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …

Mısır ile Çin’den dolara darbe!

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtiyor.

Fiyatları çakıldı: Otomobil devi ayakta kalmak için karı silip süpürdü

Japon otomotiv üreticileri, ABD’de devreye alınan yüksek gümrük vergilerine karşı agresif bir fiyat stratejisiyle yanıt verdi. Bloomberg News’in aktardığına göre, Japon markalar kâr marjlarını ciddi şekilde daraltarak fiyat indirimine gitti. Japonya …

BYD Seal 06 DM-i Wagon piyasaya sürüldü: 15 bin dolara 2.000 km menzil

Seal ailesinin ürün gamını genişleten BYD, “Seal 06 DM-i Touring Edition” adını taşıyan wagon modelini düzenlediği etkinlikte resmen tanıttı. Araç, Çin’de 109.800 RMB’den başlayan fiyatlarla satışa çıkarken, 119.800 ve 129.800 RMB’lik iki farklı …

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi