“`html

Sıcak Çermik bölgesinde çıkarılan oniks mermeri, lüks yapı projelerinde ve zemin ile duvar kaplamalarında tercih edilmektedir.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir, sarı travertenin Türkiye’de sadece Sivas’a özgü bir ürün olduğunu dile getirdi.

Özdemir, “Bu ürünümüz markamız için değerli bir kimlik sağlıyor. Çünkü bu kalitede başka bir sarı traverten Türkiye’de yok; yalnızca Sıcak Çermik şehrindeki birkaç ocağımızdan elde ediliyor.” şeklinde konuştu.

“Ülkemizdeki butik ürünlerin üretiminde de kullanılıyor”
Özdemir, sarı traverten üretimi ile birlikte yer altından jeolojik olarak oniks mermeri üretimlerinin de yapıldığını aktardı.

Oniks mermeri ve sarı travertenin kullanımlarının farklı olduğunu belirten Özdemir, şunları ifade etti:
“Sarı traverten genellikle cephe kaplamaları, peyzaj düzenlemeleri ve dış mekan zeminleri için kullanılırken, oniks daha çok masa, duvar süsleri, sehpa gibi butik ürünlerde değerlendirilmektedir. İnşaat sektöründe ise az miktarda da olsa oniks, travertenin ve ahşabın arasında tercih edilmektedir. Oniks, sarı travertenden aldığı renk tonları ile ışık geçişini sağladığı için oldukça özel bir mermerdir. Genellikle yurt dışına ihraç edilmektedir ve lüks bir ürün olduğu için yüksek gelirli ülkelerde daha fazla tercih edilmektedir.”
“Görsel kirlilik dışında çevreye zarar vermiyoruz”
Özdemir, 1988 yılında ocağı ilk açtıklarında tek bir armut ağacı dahi olmadığını söyledi.

Bugün ise yaşadığı çevrede sayısız ağaç bulunduğunu dile getiren Özdemir, ekledi:
“Ocak faaliyetleri sırasında çevreye saygılı bir şekilde çalışarak doğayı yeniden eski haline döndürmeye çaba gösteriyoruz. Binlerce çam ağacı, yüzlerce meyve ağacı ve sayısız akasya ağacı mevcut. Ayrıca lavanta bahçemiz de mevcuttur; Sivas’ta eşsiz bir örnektir. Lavanta yağından elde ettiğimiz kokuları misafirlerimize sunuyoruz. Görsel kirlilik dışında başka bir çevresel zararımız yoktur, sadece doğadan elde ettiğimiz taşları fabrikamızda işleyerek değerlendiriyoruz. Geride kalan atıkları, ocak alanını kapatarak değerlendirmekte ve o bölgeleri ağaçlandırarak güzel bir hale getirmeye çalışıyoruz.”
Ürünler Avrupa, Asya ve Orta Doğu’ya ihraç ediliyor
Özdemir, Sivas genelinde yılda ortalama 70-80 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini ifade etti.

Ürünlerini hem ham madde hem de işlenmiş olarak ihraç ettiklerini belirten Özdemir, şu bilgileri paylaştı:
“Diğer bölgelerde olduğu gibi aşırı kazanım amaçlamadan, doğayı koruyarak hizalanmaya uygun bir şekilde üretim yapıyoruz. Bu nedenle rezervlerimizi devamlı kılmak adına bir kısıtımız yok. Yüz yıl yetecek kadar rezervimiz mevcuttur ve üretim planlamamız bu doğrultudadır. Üretimimizin yarısını ihraç ediyoruz ve diğer yarısını iç piyasaya sunuyoruz. Çin ve Hindistan gibi ülkelerle yalnızca ham madde ihracatı gerçekleştirebiliyoruz çünkü yüksek vergilendirmeler nedeniyle mamul ihracatı mümkün olmuyor. Ancak mamul ihracatında da ciddi sayılara ulaştık. En fazla ABD’ye yerel ürün gönderimi yapmaktayız. Avrupa’da ise Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelere gönderim yapıyoruz; ayrıca Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de ürünlerimizi ulaştırıyoruz.”








“`