Ancak, WhatsApp’ı kullanmak bile vakit zaman tehlikeli olabilir. Aslında, giderek daha sık, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve banka hesaplarından para hırsızlığı gerçekleştiren beşerler var. Örneğin, son vakitlerde, kolay bir aramayla uygulamanın denetimini kaybetmemize neden olabilecek bir dolandırıcılık dolaşıyor.
DOLANDIRILMA VE ALDATILMA RİSKİNİ AZALTMAK
Bununla birlikte, dolandırıcılıklara ek olarak, artık gerçek bir toplumsal bela haline gelen geçersiz haberlere de dikkat etmeliyiz. Dezenformasyon, vaktimizin en büyük kötülüklerinden biridir ve ne yazık ki WhatsApp, yayılmanın ana kanallarından biridir. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç satırda, bu fenomenlere karşı koymak, dolandırılma ve aldatılma riskini azaltmak için ne yapılması gerektiğini göreceğiz.
WHATSAPP’TA DOLANDIRICILIK VE İSTENMEYEN BİLDİRİLERE KARŞI NASIL KORUNACAĞINIZ?
Önce palavra haberlerle başlayalım. Bu durumlarda kendimizi savunmak için, haberler güvendiğimiz insanlardan gelse bile aldığımız her şeyi eleştirel bir biçimde tahlil etmeliyiz. Bunu yapmak için, resmi ve muteber kaynaklardan gelen bilgileri doğrulamak, haberlerin rastgele bir teyidi yahut reddi için internete bakmak gerekir. Ayrıyeten dezenformasyonun büyük bir kısmının, insanları aldatmak için özel olarak oluşturulmuş fotomontaj ve görüntü montajlarından da geçtiğini hatırlıyoruz.
Son olarak, “Birçok sefer iletildi” etiketini gösteren tüm bu sansasyonel iletilere da dikkat edin. WhatsApp, aslında, bir müddettir, yepyeni gönderene kıyasla 5 kezden fazla iletilen tüm bu bildirilere bu ifadeyi ekliyor.
İSTENMEYEN İLETİLER VE DOLANDIRICILIK
Ancak dolandırıcılık teşebbüslerinin maskesini düşürmek için istenmeyen iletilere dikkat edilmelidir. İkincisi, öteki beşerler üzere davranan ve çoklukla güvenilmez olan göndericiler tarafından gönderilen bildirilerden öbür bir şey değildir. Bu mümkünlük ile karşı karşıya olup olmadığımızı anlamak için bildirilerde şunlar olup olmadığını denetim ederiz:
Yazım ve dilbilgisi yanılgıları;
Bir ilişkiye tıklama yahut fonksiyonları aktifleştirme talepleri.
Kişisel bilgileri, kredi kartı PIN’lerini, şifreleri yahut ödeme isteklerini paylaşma talepleri.
Bu nedenle, bu özelliklere sahip tüm iletiler göz gerisi edilmeli ve silinmelidir. Ayrıyeten, resmi WhatsApp web sitesi tarafından bildirildiği üzere, bu durumlarda göndereni direkt bildirmeniz ve engellemeniz önerilir. Bu, kendimizi gelecekteki dolandırıcılık teşebbüslerinden müdafaamızı sağlar, zira engellenen kişi diğer irtibat gönderemez yahut daha fazla güncelleme alamaz. Bu durumda, WhatsApp’taki dolandırıcılıkların ve uydurma haberlerin birkaç adımda ve öbür şahıslara ziyan vermeden nasıl ortaya çıkacağı açıklanmıştır.