Yeni Paslanmaz Çelik Patenti

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Nükleer Santrallerde Güvenliği Artıracak Yeni Paslanmaz Çelik Geliştirdi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ve Doç. Dr. Bünyamin Aygün tarafından geliştirilen “Radyasyon Koruma Özelliği Olan Yüksek Performanslı Yeni Paslanmaz Çelik” adlı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek patent almaya hak kazandı. Bu inovatif malzeme, nükleer santrallerde güvenliği artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Yüksek dayanıklılığı ve radyasyon koruma özellikleriyle dikkat çeken bu çelik, nükleer santrallerin güvenliğini artırarak, çevreye zarar veren radyasyon sızıntılarını engellemeye yardımcı olacak. Akkuyu Nükleer Santrali gibi tesislerde kullanılabilecek olan bu malzeme, kritik yapısal bileşenlerde yer alarak güvenlik ve çevre koruma konusunda önemli bir rol oynayacaktır.

Üniversitenin Rektörü: Türkiye’nin Teknoloji Üretme Gücünü Gösteriyoruz

Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, yaptığı açıklamada, bu gelişmenin Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik ilerlemesine önemli katkılar sağlayacağını vurgulayarak, “Üniversite olarak uzun yıllardır bilim ve teknolojiye katkı sunmak için çaba sarf ediyoruz. Bu patent, Türkiye’nin teknoloji üretebileceğini ve uluslararası alanda rekabet edebileceğini kanıtlayan önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Bu yenilikçi malzemenin, nükleer enerji sektöründe yanı sıra sağlık ve savunma sanayiinde de önemli kullanım alanları bulunduğuna dikkat çeken Karabulut, Türkiye’nin teknoloji üretme potansiyelini ortaya koyacak bu projenin uluslararası düzeyde ilgi göreceğini belirtti.

Doç. Dr. Bünyamin Aygün: Uzun Yılların Emeğiyle Geliştirdik

Doç. Dr. Bünyamin Aygün, projenin önemine işaret ederek, “Bu çalışma uzun yılların emeğiyle ortaya çıktı. Nötron soğurma ve gama radyasyonu engelleme konusunda üstün özelliklere sahip bir malzeme geliştirdik. Bu malzemenin, nükleer santrallerin güvenliğinde, savunma sanayiinde, uzay araştırmalarında ve tıbbi radyasyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu inovatif çeliğin Türkiye’nin teknolojik gelişimine büyük katkı sağlayacağına vurgu yapılarak, önümüzdeki dönemde sanayiye kazandırılması ve uluslararası pazarlarda tanıtılması hedeflenmektedir. – AĞRI

Related Posts

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.