‘Yumuşak Güç’ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti

Joseph Nye, “Yumuşak Güç” Kavramının Öncüsü Olarak Hatırlanacak

Uluslararası İlişkiler literatürüne “yumuşak güç” olarak geçen ve kamu diplomasisi olarak da bilinen kavramın öncüsü olarak tanınan siyaset bilimci Joseph Nye, 6 Mayıs tarihinde vefat etti.

Harvard Üniversitesi’nde ders veren Nye, 1937 yılında New Jersey’de dünyaya geldi ve Princeton ile Oxford Üniversiteleri’nde siyaset, felsefe ve ekonomi alanlarında eğitim aldı.

Doktorasını siyaset bilimi üzerine yapan Nye, 1964 yılında Harvard’a katıldı ve 1993-2001 yılları arasında ABD Başkanı Bill Clinton döneminde çeşitli görevler üstlendi.

“Yumuşak güç” kavramının teorisyenlerinden biri olarak kabul edilen Nye, askeri olmayan güçlerin diğer ülkelerin davranışlarını nasıl etkileyebileceğini araştırmış ve kariyeri boyunca neo-liberal görüşleri savunmuştur.

Farklı üniversitelerde ve uluslararası düşünce kuruluşlarında görev alan Nye’nin “Yumuşak Güç: Dünya Politikasında Başarıya Giden Yol”, “Amerikan Yüzyılı Bitti mi?” ve “Liderliğe Bağlı: Amerikan Gücünün Değişen Doğası” gibi 10’dan fazla kitabı bulunmaktadır.

Related Posts

3 İranlı çantalarında 8 kilo uyuşturucuyla yakalandı

Çantalarında 8 kilo 150 gram uyuşturucu ele geçirilen 3 İranlı gözaltına alındı

Müebbetle aranıyordu: 2 kadın katili firari yakalandı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 2 kadını öldürmekten hakkında 2 kez müebbet cezası verilen firari G.S. (53), polisin düzenlediği baskınla yakalandı.

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı son açıklamada gittikçe artan ve yayılan tehlikeye dikkat çekip dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğuna vurgu yaptı.

ABD’li Senatör Bernie Sanders: Gazze’de yaşananlar insan yapımı bir kabus

Gazze’de yaşananların “insan yapımı bir kabus” olduğunu belirten ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce dile getirdiği “Gazze’yi, Orta Doğu’nun Rivierası’na dönüştürme” isteğine ilişkin “Gazze’nin milyarderlerin Riviera’nın tadını çıkarması için değil, Filistin halkı için yeniden inşa edilmesi” gerektiği yorumunu yaptı.

Çin ve Rus liderlerden ABD’ye gönderme: Zorbalığa birlikte karşı koyacağız

Küresel siyaset açısından dün Moskova önemli bir ziyarete tanık oldu. 80’nci Zafer Bayramı kutlamaları için gittiği Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’yi ima ederek ‘hegemonik zorbalığa’ ve ‘tek kutupluluğa’ karşı Rusya ile omuz omuza mücadele edecekleri mesajını verdi.

Dünya liderlerinden yeni Papa’ya tebrik mesajları

Kardinaller meclisinin ikinci gününde yeni Papa’nın seçilmesi, tüm dünyada dikkatle izleniyor. Katolik Kilisesi’nin yeni lideri 14’üncü Leo’ya, dünya liderlerinden tebrik mesajları geldi. Mesajlarda barış, dinler arası diyalog ve küresel iş birliği …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir