İsrailli bakandan itiraf gibi sözler: ‘İsrail ordusu başarısız oldu’

İsrail Genelkurmay Başkanı Zamir ile Siyasi Kademe Arasında Gerginlik

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığı habere göre, Genelkurmay Başkanı Zamir, siyasi kademe ile bir kez daha karşı karşıya geldi ve İsrailli yetkililer arasında karşılıklı bağrışmalar yaşandı.

Maliye Bakanı Smotrich, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde insani yardım konusunda “büyük bir başarısızlık” yaşadığını dile getirirken, Zamir’in ise bu iddiaya “Siz İsrail ordusuna karşısınız.” şeklinde cevap verdiği belirtildi.

Smotrich ve diğer bir aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir’in Gazze Şeridi’ne insani yardım girişine karşı çıkması üzerine Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise “Gazze’ye insani yardım sağlamadan savaşmak imkansız.” şeklinde yanıt verdi.

Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in Gazze Şeridi’nde askeri yönetim kurulması önerisinin tartışıldığı toplantıda, bazı üyelerin “gönüllü göç” adı altında etnik temizliği savunduğu belirtildi.

Netanyahu’nun Refah Talimatı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze Şeridi’nde yeni bir ateşkes anlaşmasına varıldığı durumda dahi güneydeki Refah’ta sözde “insani yardım şehri” kurulması talimatı verdiği kaydedildi.

Netanyahu’nun İsrail ordusuna Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde sözde “insani yardım şehri” kurma talimatı vermesinin tartışmaları tetiklediği belirtildi.

Ateşkes sağlansa bile Filistinlilerin Gazze Şeridi’nin güneyine sürgünün devam ettirilmesi gerektiğini savunan Netanyahu, burada büyük çadır kamplar kurularak halk ile Hamas arasındaki bağlantının koparılabileceğini ileri sürdü.

Ateşkes Müzakereleri Gündemde

Öte yandan, Gazze Şeridi’nde yeni ateşkes anlaşması müzakerelerine ilişkin tartışmalar da devam ediyor.

KAN’ın aktardığı habere göre, müzakerelere katılan İsrailli kaynaklar, Hamas’ın İsrail ordusunun Gazze’den çekilme şekliyle ilgili talebinin Tel Aviv yönetimi açısından sorunlu olduğunu iddia etti.

Yetkililer, ateşkes sürecinde İsrail’in Philadelphi ve Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini birbirinden ayıran Morag koridorlarından çekilmeyerek Refah’ı kontrol altında tutmakta ısrarcı olduğunu, Hamas’ın ise buna karşı çıktığını dile getirdi.

İsrail ve Hamas Arasındaki Gelişmeler

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı, ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır’ın Hamas’a “nihai teklifi” sunacağını belirtti.

Hamas, Gazze’de İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin teklife “olumlu yanıtını” ilettiğini duyurdu ve ateşkesin uygulanması için müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’de ateşkes için Hamas’ın Katar önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savundu.

Related Posts

İran’da çatışma: Emniyet ile silahlı grup karşı karşıya geldi

İran’ın güneydoğusunda yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada bir kişinin öldüğü, 4’ü polis 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı için harekete geçtiler: CHP İl Örgütü’nden suç duyurusu

CHP Samsun İl Örgütü, Cumhuriyet’in ilanı için “kanlı darbe” diyen eski AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Zehir taciri aileye idam cezası gündemde

Malezya, Pasir Mas’ta salon ve restoran işletmeciliği yapan “Yuyu” lakaplı Nur Ayu Fatihah Zaudi, eşi ve üç aile üyesi, 20 kilogramdan fazla metamfetamin, yani bilinen adıyla pil kuda, dağıtmak suçundan mahkemeye çıkarıldı. Zanlılar, üç ayrı adreste …

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, anjiyoya alındı

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, anjiyoya alındı

Erkan Baş’tan ‘Basel’ tepkisi: Memlekette birisi için ‘Gebersin’ dendiğinde akla sadece Erdoğan’ın geleceğini düşünmek nasıl bir aklın ürünü?

TİP lideri Erkan Baş, ‘Basel’ lakaplı TİP üyesi Bekir Aslan’ın yaptığı paylaşım sonucunda tutuklanmasına ilişkin “Memlekette birisi birisi için ‘Gebersin’ dediğinde akla sadece Tayyip Erdoğan’ın geleceğini düşünmek nasıl bir aklın ürünüdür? ‘Bu ülkede Netanyahu’ya da laf ettirmem’ diyorsanız Allah belanızı versin. Herkes sadece Tayyip Erdoğan’ı sevmemek zorunda değil” dedi.

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.