Welcome to Our Website

ABD ile Yemen, Husilerin saldırılarını görüştü

Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki saldırılarıları sürerken ABD ile Yemenli yetkililer Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi.

Yemen resmi ajansı SABA’nın haberine göre, toplantıya Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf ve Yemen Dışişleri Bakanı Avad bin Mubarek katıldı.

Yemenli ve ABD’li yetkililer arasındaki görüşmenin Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki uluslararası nakliye gemilerine yönelik saldırılar ile dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de halkın yaşam koşulları etkisi” üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.

Görüşmede Alimi’nin, “İran silahlarının ve kaçak fonların Husiler ve onlarla bağlantılı terör örgütlerine sürekli akışının uluslararası barış ve güvenlik açısından tehlikeli olduğu” konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.

KIZILDENİZ’DEKİ DURUM

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir