Tarım ilaçları tehlike saçıyor: Yeni bir pandemi gelebilir mi?

Mantar Direnci: Tehlikenin Boyutları

ABD Kaliforniya Üniversitesi Davis’ten enfeksiyon hastalıkları uzmanları Dr. George Thompson ve Dr. Angel Desai, New England Journal of Medicine dergisinde yayımladıkları makalede mantar direnci konusunda uyarıda bulundu. Bilim insanları, zararlı mantarları yok etmek amacıyla geliştirilen yeni tarım ilaçlarının, insanlar ve hayvanlarda görülen tehlikeli enfeksiyonların tedavisini giderek zorlaştırdığını belirtti.

Mantarlar Artan Dirençle Karşı Karşıya

Uzmanlara göre, antifungal ilaçların bilinçsizce kullanılması sonucunda mantarların direnç kazanabildiği ve bu durumun insanlarda hayat kurtaran tedavilerin etkisiz hale gelmesine yol açabileceği vurgulanıyor.

Thompson ve Desai, “tek sağlık” (one health) yaklaşımının benimsenmesi gerektiğine dikkat çekerek insan, hayvan ve çevre sağlığının birbiriyle bağlantılı olduğunu savunuyor.

Antibiyotik Direncine Paralel Bir Durum

Antibiyotik direncine benzer şekilde, antifungal direncin de bilinçsiz kullanım sonucunda ortaya çıktığını belirten uzmanlar, çevresel antifungal kullanımının benzer bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

İklim değişikliği, rüzgar yönleri ve küresel hareketlilik mantarların yayılmasını kolaylaştırıyor. Seyahat eden bireyler, göçmen hayvanlar ve kontamine olmuş eşyalar, patojenlerin farklı bölgelere taşınmasına neden olabiliyor.

Son Yıllarda Tedavisi Zor Mantarlarda Artış Gözlemleniyor

Son yıllarda, Candida auris gibi tedavisi zor mantar türlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Bu mantar, insan hücrelerine benzer yapısı nedeniyle kullanılan ilaçların ciddi yan etkilere sebep olabiliyor. Ayrıca, klinik kullanıma uygun antifungal sayısının sınırlı olması da direnç gelişimini daha da kritik hale getiriyor.

Makalede, antifungal direncin doğrudan ilaç miktarıyla ilişkili olduğu vurgulanarak, tarım ilaçlarının uluslararası düzeyde koordinasyon içinde geliştirilmesi ve kullanılması gerektiği belirtiliyor. Thompson ve Desai, ortak karar alma sürecinin maliyetleri azaltabileceğini ve dirençli patojenlerin yayılmasını engelleyebileceğini ifade ediyor.

 

Related Posts

İsrailli bakandan itiraf gibi sözler: ‘İsrail ordusu başarısız oldu’

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, dün akşam toplanan güvenlik kabinesinde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’e yüklenerek “İsrail ordusu başarısız oldu” itirafında bulunduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanı’nı eleştiren Smotrich’in Zamir’i “yalan makinesi testine tabi tutmayı” önerdiği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise “İkinizde uygunsuz konuşuyorsunuz, sakin olun” dediği kaydedildi.

Üniversitede skandal! 22 bin 960 kişinin bilgileri çalındı

Adı sık sık skandallarla gündeme gelen Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, şimdi de kişisel verilerin çalınmasıyla gündeme geldi. Üniversitede çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu 22 bin 960 bin kişinin kişisel verilerinin çalındığı ortaya çıktı.

Gözaltındaki Başkan Karalar’dan mesaj

Gözaltındaki Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın mesajı yayınlandı.

Havalanmadan önce yangın çıktı! Yolcular birbirini ezdi kanadın üstünden atladılar

179 yolcu ve 6 kişilik mürettebatla gerçekleştirilen uçuş sırasında yaşanan türbülans, uçak içinde adeta kabusa dönüştü. Palma Havalimanı’nda sahte yangın alarmı nedeniyle panik çıkan Ryanair uçağında, yolcular acil çıkışları kullanmadan kanattan …

Operasyonların sinyalini geçen hafta vermiş: Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri hedef alan sözleri yeniden gündemde

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere ve Büyükçekmece Başkanvekili Şahin’in de aralarında olduğu 10 isim gözaltına alındı. Öte yandan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca, “rüşvet” soruşturması kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de gözaltına alındı. Gözaltılar sonrası, Erdoğan’ın geçen hafta CHP’li belediyeleri hedef alan sözleri yeniden gündem oldu.

HÜDA PAR’dan cuma namazı teklifi

HÜDA PAR, cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılmasını öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.