Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Uzman doktor, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler aracılığıyla bulaşan ciddi bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Kene çıkarılırken yapılan yanlış uygulamaların hastalık riskini artırabileceğine dikkat çeken Dr. Özbay, şu uyarıda bulundu:

“Kenenin üzerine sigara basmak, kolonya, alkol gibi kimyasal maddeler dökmek doğru değil. Bu tür uygulamalar, kenenin virüs salgılamasına neden olabilir ve virüsün kana karışma ihtimalini artırabilir.”

KENE NASIL ÇIKARILMALIDIR?

Keneyi hemen çıkarmanın önemli olduğunu belirten Dr. Özbay, bunun yapılırken çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini söyledi. Keneyi çıkarmak için en uygun araçların cımbız, eldiven veya naylon poşet olduğunu belirten Özbay, şu önerilerde bulundu:

“Kendi başına keneyi çıkaramayanlar mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneyi ezmeden, tek hareketle ve vücuda dik çekerek çıkarın.”

HER KENE HASTALIK TAŞIMAZ AMA…

Her kenenin KKKA virüsü taşımadığını hatırlatan Dr. Özbay, yine de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Riskin hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını belirten Özbay, olası belirtileri takip etmenin önemine değindi.

İLK 10 GÜN ÇOK KRİTİK

Kene temasından sonra ilk 10 günün hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Özbay, şu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti:

  • Yüksek ateş

  • Kas ve karın ağrısı

  • İshal

  • Kusma

“KENELER ZIPLAMAZ, TIRMANIR”

Dr. Özbay, kenelerin aslında zıplamadığını, ot ve çalılıklardan tırmanarak vücuda ulaştığını belirtti. Özbay, şu uyarıyı yaparak sözlerini tamamladı:

“Özellikle saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, kasık gibi bölgeler sık sık kontrol edilmeli. Açık arazide bulunulduğunda eve dönüşte vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.”

Related Posts

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…