Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Özellikle gençleri, sosyal medyanın oluşturduğu mükemmellik algısından korumak gerektiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, Cumhuriyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönmez, anoreksiya nervozanın ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, “Beslenme kısıtlandığı zaman vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve elektrolitler yeterli düzeyde alınamaz. Bu durumda kas ve kemik erimeleri, diş sorunları, böbrek işlev bozuklukları, hatta böbrek yetmezliği, sinir hücresi hasarı ve beyin küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yeterince yağ dokusu olmaması durumunda üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve dolayısıyla doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

Görsel ve sosyal medyanın hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Dönmez, “Toplumun beklentilerine göre, zayıf olan kadın daha çok beğenilir, örnek alınır, başarılı ve iradeli olarak görülür. Ancak, bu algı aslında bazı sektörlerin para kazanma amaçlı geliştirdiği bir yanılsamadan ibarettir. Bu yanlış bakış açısı genç kadınları erken yaşlardan itibaren baskı altına alır. Ergenlik döneminde, bu toplumsal ve sosyal baskılar birleşerek yeme bozukluğu riskini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.