Tüberküloz, Covid-19’dan sonra bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümlerde ikinci sırada

Verem Hastalığı, Bulaşıcı Hastalıklar Arasında Ölüm Nedenleri Sıralamasında İkinci Sırada

Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun, bulaşıcı hastalıklar arasında Covid-19’dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, dünya genelinde 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 10,8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulmuş ve 1,25 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2000-2023 yılları arasında, tüberkülozla mücadele kapsamında uygulanan etkin tanı ve tedavi programları sayesinde yaklaşık 79 milyon hayat kurtarılmıştır.

Akciğer Tüberkülozu Hava Yoluyla Kolayca Bulaşabilir

Tüberküloz, mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle akciğerleri etkiler, ancak tüm doku ve organları da tutabilir.

Akciğer tüberkülozu, hasta öksürdüğünde veya hapşırdığında hava yoluyla kolayca bulaşabilir ve aynı kapalı ortamda uzun süre bulunan kişiler arasında bulaşma riski artabilir.

Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı ile hastalıktan korunmayı ve tedaviyi desteklemektedir.

  • Herhangi bir belirti gösteren kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir.
  • Hasta yakınları ve temaslılar, koruyucu ilaçlar ve kişisel enfeksiyon kontrol önlemlerini almalıdır.
  • Tüberküloz, düzenli ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir.

Tüberküloz Hastaları İçin Ücretsiz Tedavi Hizmetleri

Tüberküloz hastaları, Ankara, İzmir ve İstanbul’daki referans hastanelerde ücretsiz tedavi edilmektedir.

Doğrudan gözetimli tedavi uygulaması, hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarını teşvik etmektedir.

Mobil tarama araçlarıyla toplu yaşam alanlarında düzenli taramalar yapılarak erken tanıya ve hastalığın yayılmasını önlemeye önem verilmektedir.

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Sosyal medya ‘güzellik algısı’: Gençleri depresyona sürüklüyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik çağında yaygın görülen anoreksiyanın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Dönmez, sosyal medyanın zayıflık mitini pekiştirdiğini ve ailelerin gençleri bu baskıdan koruması gerektiğini vurguladı.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı